- Verzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Tips

_____________________________________________________________

Voeten wassen

Was u voeten dagelijks met handwarmwater en liever niet met zeep. Droog uw voeten daarna goed af, ook tussen de tenen met een schone handdoek. Laat de voeten goed drogen alvorens sokken aan te trekken.

Nagels knippen

Het goed knippen van nagels kan veel problemen voorkomen. Gebruik een goede nagelknipper of tang. Knip de nagel recht af en niet te kort. De hoeken kunnen met een nagelvijl iets afgerond worden. Knip de nagels niet rond, dit om ingroeiing te voorkomen.

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

Mijn persoonlijke tip: Prik blaren niet door!

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.

Voetlotions

In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Het nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten weer lekker zacht worden!

Koude voeten voorkomen? Minder pumps dragen!

Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.

Loop met uw blote voeten door het zand!

In de zomervakantie is het heerlijk om met uw blote voeten door het zand te lopen. U verwijdert zo de dode huidcellen van uw huid en uw voeten krijgen ook nog eens een gratis massage!

Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om met uw blote voeten op te lopen!

Kloven: zeer pijnlijk!

Kloven zijn barstjes in de huid die onstaan door uitdroging. Ze komen vooral voor op een ruwe en schrale huid die op sommige plaatsen vereelt is. Er zijn twee soorten kloven:

Vochtige kloven tussen de tenen ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Deze moet eerst behandeld worden door een arts. Daarnaast is het belangrijk de huid zo droog mogelijk te houden en na het wassen goed te drogen tussen de tenen.

Droge kloven, voornamelijk op de hiel, onstaan door een vermindere talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming. De elasticiteit neemt af en daardoor kunnen kloven ontstaan. Door langdurige belasting kunnen de kloven dieper worden, gaan ontsteken of zelfs bloeden.

De pedicure zal het overmatige eelt verwijderen, vooral bij de randen. Dit is belangrijk voor het herstel van de elasticiteit van de huid en daarna intensief verzorgen. Voor thuis: verwijder de harde huid en randen van de kloof voorzichtig door een voetvijl of puimsteentje te gebruiken en gebruik daarna een voedende, verzorgende en herstellende zalf om de pijn van de kloven te verminderen en te laten verdwijnen.